Doliečovacie oddelenie oslávilo 20 rokov svojej existencie

22.10.2009 Celý región

Vranov nad Topľou 22. októbra (TASR) - Doliečovacie oddelenie vo Vranove nad Topľou si pripomenulo dnes vedecko-pracovným podujatím 20 rokov svojej existencie.
Stretnutie medicínskych pracovníkov, ktoré sa konalo pod záštitou Spolku lekárov vo Vranove nad Topľou, sa zároveň stalo pôdou pre odborné diskusie z oblasti liečby geriatrických pacientov.
\"Dnes si chceme pripomenúť 20 rokov existencie nášho zariadenia a zároveň diskutovať s pozvanými lekármi a vymieňať si vzájomné skúsenosti, \" priblížila na margo podujatia primárka Doliečovacieho oddelenia Vranovskej nemocnice Marína Romanová. Počas svojej prezentácie priblížila, že z Doliečovacieho oddelenia sa za jeho 20-ročnú históriu prepustilo 10.489 pacientov. Zároveň dodala, že počty preliečených ľudí majú stúpajúcu tendenciu. \"V roku 1989 sme prepustili 357 pacientov, v roku 2008 až 778 pacientov, \" konštatovala Romanová. Zároveň priblížila, že v súčasnosti má oddelenie 30 lôžok, službu v ňom vykonávajú dvaja lekári, 11 sestier, dve zdravotné asistentky a päť pomocných zdravotných pracovníkov.
O geriatrických témach na podujatí prednášalo viacero odborných garantov z oblasti medicíny. Farmakoterapii sa venoval hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre geriatriu Štefan Krajčík. Ďalším bol František Németh z Kliniky geriatrie fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove a iní.
Hlavnou úlohou doliečovacieho oddelenia je prevziať z lôžkových oddelení nemocnice pacientov, u ktorých po zvládnutí akútneho stavu a po operáciách je nutné pokračovať v ďalšej liečbe. Ošetrujúci personál a lekári sa pri výkone svojej práce stretávajú so sťaženými podmienkami v porovnaní s prácou na štandardných lôžkových oddeleniach, keďže väčšina pacientov je v pokročilom veku a sú imobilní alebo ťažko mobilní.
 

Vyberte región